Landschapsbeheer Flevoland

Neushoornkever

Locatie
grote tuin en erf.

Soortbeschrijving
De neushoornkever is een van de grootste in Nederland voorkomende kevers. De kever heeft glanzende kastanjebruine dekschilden en kan ongeveer 4 cm groot worden. Hij dankt zijn naam aan het hoornvormige uitsteeksel op de kop van het mannetje. Het vrouwtje heeft een kleine bult.

Het leven van een Neushoornkever begint in een grote hoop organisch materiaal, zoals zaagsel- en composthopen. Daarin worden de eieren gelegd. De broei zorgt voor warmte. De ontwikkeling van ei, via een drietal stadia als pop, tot volwassen kever is afhankelijk van de temperatuur binnen de hoop. Het kan enkele maanden tot een paar jaar duren. Volwassen kevers leven nog ongeveer een half jaar. Overdag leven ze ondergronds. In de schemering komen ze naar boven.

In Flevoland is de kever gevonden in gemeentelijke houtsnipperhopen in Dronten. Ook uit Lelystad zijn waarnemingen bekend. Het zou fantastisch zijn als deze prachtige kever zijn areaal in de polder kan uitbreiden.

Weetjes

Weetjes

  • Bij een temperatuur van 20 graden duurt de ontwikkeling van ei tot larve tweemaal zo lang als bij 30 graden
  • De hoogste temperatuur waarbij larven in een broeihoop zijn aangetroffen is 34 graden
  • De larven kunnen 5 tot 12 cm groot worden
  • Paarlustige mannetjes maken een raspend geluid, dat klinkt als het tweemaal kort met een vinger schuren tegen een ongeschoren kin
Wat kunt u doen voor de neushoornkever

Wat kunt u doen voor de neushoornkever

  • Leg een broeihoop aan. Gebruik hiervoor versnipperd houtig organisch materiaal, zoals houtmolm. Door witrot (schimmels) aangetast eikenmolm is favoriet bij de kevers, maar ook een mengsel van molm en bladeren wordt gewaardeerd. Door grote en kleine houtsnippers te mengen, samen met blad, krijgt u een mooie mix die heel geschikt is. 
  • Gebruik geen harshoudend hout of hout van groenblijvende bomen en struiken (ook geen dennennaalden). Daar kunnen neushoornkevers niet tegen. 
  • Zorg dat de hoop waarin de dieren zitten voldoende groot is. Een grondoppervlak van ongeveer 2 m2 is wenselijk. De hoop moet toch wel minimaal zo’n 60 cm hoog zijn. 
  • Het is van belang dat er jaarlijks verse houtsnippers, snoeiafval van loofbomen en struiken, zaagsel of blad aan de hoop worden toegevoegd. Het beste is een laag vers materiaal van ca 10 cm dikte oppervlakkig door te werken in de hoop. Een hoop die u aan het lot overlaat, is na ca 2 jaar verteerd en heeft weinig voeding meer. De neushoornkever verdwijnt dan. 
  • Door het verwerken van een paar grote takken die gedeeltelijk buiten de hoop steken, kan deze ook geschikt worden voor de eiafzet van de ringslang.