Landschapsbeheer Flevoland

Libellen

Locatie
tuin/erf/schooltuin.

Soortbeschrijving
Libellen zijn fascinerende insecten. Ze zijn prachtig om te zien met hun grote vleugels en gracieuze manier van vliegen. We hebben in Nederland ongeveer 70 soorten libellen en waterjuffers, waarvan er 20 redelijk algemeen zijn.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u uw tuin of erf omtoveren tot een libellenparadijs, zodat u van dichtbij van deze luchtacrobaten kunt genieten.

Weetjes

 • Het verschil tussen echte libellen en juffers is het beste te zien bij zittende dieren. Libellen zitten met de vleugels opengespreid. Juffers zitten met de vleugels naar achter gevouwen
 • Libellenlarven lijken nog totaal niet op volwassen dieren. Ze leven in het water en voeden zich met allerlei waterdiertjes, zoals muggenlarven. Na een periode van enkele maanden tot een paar jaar(!) klimmen ze uit het water en verlaten ze hun larvenhuid. Daarna zijn ze te zien zoals wij ze het beste kennen: als volwassen libel
 • Libellen kunnen niet steken. Dit is een hardnekkig misverstand. Ze hebben geen angel. Hun kaken gebruiken ze alleen bij de vangst van prooien, niet als verdedigingsmiddel. Mensen bijten doen ze niet
Wat u kunt doen voor libellen

Wat u kunt doen voor libellen

 • Leg een vijver of poel (zie amfibieënpoel) aan met waterplanten. Dit trekt veel libellen aan, die er hun eieren kunnen afzetten. De larven kunnen in de vijver opgroeien. Bij één vijver komen soms wel 10 soorten libellen en waterjuffers voor!
 • Voer eventueel onderhoud van de vijver of poel in verschillende fasen uit. Op die manier is er altijd voldoende schuilmogelijkheid en ruimte voor de larven om te overleven.
 • Zorg voor veel afwisseling in de tuin. Breng variatie aan in de soorten en de hoogte van de beplanting. Hier kunnen de libellen jagen op allerlei vliegende insecten zoals muggen en vliegjes.
 • Maak ook de overgangen afwisselend: beter gegroepeerde struiken met inhammen dan een rechte haag. Zo ontstaan warme, luwe plekken die nodig zijn om op te warmen en schaduwrijke plekken, waar libellen kunnen schuilen om bij grote hitte uitdroging te voorkomen.
Overige informatiebronnen
de zeldzame bandheidelibel werd in 2010 in Luttelgeest gezien

Overige informatiebronnen

Links

Boekentips

 • Bos, F. & R. den Besten (illustraties), 2005 - Libellen in beeld. KNNV Uitgeverij. ISBN 978-90-5011-164-5. (Eenvoudig en goedkoop boekje met de meest voorkomende soorten.)
 • Bos, F., M. Wasscher & W. Reinboud, 2007 - Veldgids libellen. KNNV Uitgeverij. ISBN 978-90-5011-264-2 (Herkenningsgids voor de libellen van Europa. Voor de geïnteresseerde leek en ervaren libellenwaarnemer.)
 • Dijkstra, K.D.B., 2008 - Libellen van Europa. ISBN 978-90-5210-700-4 (veldgids met alle Europese libellen van de Noordpool tot de Sahara.)
 • Hanekamp, G., 2004 - Poelen en andere kleine wateren. Landschapsbeheer Nederland (te bestellen bij Landschapsbeheer Flevoland).